CureZone.com
   Home > Article Index > Age Spots > Bladder Cancer

• Go Back

Reprinted from:
www.aftenposten.no/forbruker/helse/

Kreftalarm etter giftfunn i mat

Kreftalarm etter giftfunn i mat

Svenske Livsmedelsverket har funnet at det kreftfremkallende middelet akrylamid kan dannes ved produksjon og tillagning av visse matvarer.

Aftenpostens korrespondent
HENRIK WIDTH
Stockholm


Kreftfarlig. Forskere ved universitetet i Stockholm har funnet akrylamid i mel, ris, mais og poteter som har vært varmet opp, deriblant potetgull.


AKRYLAMID:

Akrylamid er et kjemikalie som ble forbudt i tetningsmidler i anleggsbransjen i Norge i 1999, etter store og omstridte utslipp ved utbyggingen av Romeriksporten.
Svensk forskning har påvist at akrylamid er kreftfremkallende og kan gi skader på sentralnervesystemet. Symptomer er kriblinger, stikninger, følelsesløshet og problemer med synet.

Stivelse, i blant annet potetgull, pommes frites, ris, brødkorn og poteter omdannes ved oppvarming til det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Akrylamid er for nordmenn mest kjent fra tetningsmiddelet Rochagil, som ble brukt i forbindelse med de enorme vannlekkasjene under byggingen av Romeriksporten på Gardermobanen.

I Sverige ble det samme tetningsmiddelet brukt ved tunnelbyggingen i Hallandsåsen i Skåne. Nå kan altså nye forskingsresultater fra Universitetet i Stockholm vise at akryalmid også finnes i vanlige dagligvarer.

Forskningsresultatene er så dramatiske at Livsmedelverket i følge svenske medier innkalte til krisemøte med de største dagligvarekjedene i går kveld.

I Norge får saken topp prioritet av næringsmiddeltilsynet.

- Vi gir saken høyeste prioritet og vil bruke dagen til å sette oss inn hva dette dreier seg om, sier førstekonsulent Gunnar Sørensen i Statens næringsmiddeltilsyn til NTB.

Oppdagelsen anses å være så viktig at den kan få globale konsekvenser når det gjelder risikovurdering, matproduksjon og forbruk. I en pilotundersøkelse har Livsmedelsverket, tilsvarende Statens næringsmiddeltilsyn, funnet akrylamid i mange dagligvarer. Verdiene skal være høye.

Coop Sverige og ICA deltok i gårsdagens møte. Pressesjefen i ICA sier til nyhetsbyrået TT at Livsmedelsverket hadde en liste med produkter. -De så på en liste med produkter som skal innholde et kreftfremkallende stoff. Det dreier seg blant annet om brød og potetgull. Det er produkter som har vært oppvarmet og der stivelsen er omdannet på denne måte, sier ICAs Eva Burén.

Hun sier at dagligvarekjedene ser alvorlig på opplysningene, men at det foreløpig ikke har kommet noen anbefaling fra Livsmedelsverket.

Les Mere:

Reprinted from:
www.aftenposten.no/forbruker/helse/

Related

Back To Top


 

Donate to CureZone

Contact Us - About - Sponsors - Stats

Link Exchange - Add URL - How To Exchange Links?

Terms of Service - Privacy Policy - Spam Policy - Disclaimer - Guidelines & Rules

CureZone Newsletter is distributed in partnership with https:www.netatlantic.com


Copyright 2021  www.curezone.com

0.2339 sec from 3.229.142.104