CureZone.com
   Home > Article Index > Acne > Bladder Cancer

• Go Back

Reprinted from:
www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article.jhtml?articleID=320752

Hudfletter forskerne som slo kreftalarm

Hudfletter forskerne som slo kreftalarm
www.aftenposten.no

I Sverige vokser kritikken mot Livsmedelverkets for at de slo alarm om det kreftfremkallende stoffet akrylamid i matvarer.

HENRIK WIDTH
Stockholm


Kreft-frykten er på vei vekk fra avisenes førstesider, men ikke fra alminnelige svenskers bevissthet. I går startet ishockey-VM, som vanligvis betyr en fordobling av potetgullsalget. I tillegg har det vært lønningsdag denne uken, en annen viktig indikator for potetgull-omsetningen. I stedet raser salget av potetgull og andre akryalmid-holdige matvarer. Flere store dagligvarebutikker i Stockholm oppgir til Svenska Dagbladet at salget er halvert siden alarmen gikk på onsdag.

-Hyllene ser nesten urørte ut. Det er en påfallende forskjell mot hvordan det pleier å være, sier Thomas Karlsson, sjef ved Coop Forum på Rotebro nord for Stockholm.

I andre butikker går kundene rundt med Aftonbladets liste med akrylamid-innholdet i alle de 97 produktene Livsmedelsverket har testet.Slaktes av kolleger
Fra forskerhold og medieeksperter slaktes både formen for offentliggjørelsen og selve resultatene fra akrylamid-forskningen.

-Det er ubegripelig at Livsmedelsverket går ut med et så tøft og urovekkende budskap til en totalt uforberedt almenhet, sier ernæringsprofessor Jan-Åke Gustafsson ved forskningsbyen Novum i Huddinge.

Uproporsjonalt overdrevent, sier professor Magnus Ingelman-Sundberg ved Karolinska Institutet i Stockholm.

-Uakseptabelt usikre konklusjoner om kreftrisiko, mener professor i epidemiologi Anders Ahlbom, også ved Karolinska Institutet.

Kritikerne mener at grunnlaget for påstandene er alt for spinkelt. Det dreier seg om et fåtall tester gjort på dyr. TEstene sier ingenting om effektene på mennesker.

-Ut fra dise tidligere data fra dyr, er det uansvarlig og umulig å dra noen som helst konklusjoner for risikoen hos mennesker, sier professor Ingelman-Sundberg.

Svenska Dagbladets medisinreporter skriver at kreftalarmen bryter mot "de fleste vitenskapelige og etiske regler for hvordan kreftalarm skal utformes for å være seriøs".

Livsmedelsverket kritiseres for å legge frem så urovekkende opplysninger uten noen forslag til hvordan folk bør reagere på informasjonen.

I Dagens Nyheter skriver Stig Hadenius, professor i journalistikk, at oppstandelsen rundt kreftfaren er et "PR-kupp for å få mer penger" til en akademisk institusjon og en statlig myndighet. "De statlige bevilgninger rekker ikke, og for å få forskjellige former for bidrag gjelder det å gjøre seg kjent i mediene", skriver professoren. Han påpeker at satsingen var vellykket, allerede i frokost-TV på torsdag lovet jordbruksministeren 1,5 millioner kroner ekstra til Livsmedelsverket.

Forskningssjef Leif Busk i Livsmedelsverket forsvarer offentliggjørelsen.

-Vår oppgave er å informere almenheten, sier Busk. Han mener at det beste som har skjedd, er at problemet med akrylamid i matvarer ettertrykkelig har kommet på dagsorden.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article.jhtml?articleID=320752

Reprinted from:
www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article.jhtml?articleID=320752

Related

Back To Top


 

Donate to CureZone

Contact Us - About - Sponsors - Stats

Link Exchange - Add URL - How To Exchange Links?

Terms of Service - Privacy Policy - Spam Policy - Disclaimer - Guidelines & Rules

CureZone Newsletter is distributed in partnership with https:www.netatlantic.com


Copyright 2021  www.curezone.com

2.5151 sec from 3.235.185.78